perjantai 4. toukokuuta 2012

Maanmittauslaitos avaa karttadatan - mikä muuttuu ?

Pitkin talvea olemme saaneet kuulla uutisista että Maanmittauslaitos avaa karttadatansa vapaaseen käyttöön. Tällä asialla on suuri merkitys MEJÄ- ja muillekin eräharrastajille. Kyseessä oleva aineisto tuotetaan julkisella rahalla, joten on luonnollista että se olisi veronmaksajien vapaassa käytössä. Tähän asti  Maanmittauslaitos on lisensioinut aineistonsa yksityisille karttatoimittajille, joka sitä ovat sitten hyvällä katteella myyneet eteenpäin. Mitä tämä sitten käytännössä merkitsee. Parempia ja helpommin käyttöönotettavia karttoja ja parempia mobiileja karttasovelluksia.

Tämänhetkinen tilanne - fetch_map ja oziexplorer

Vuoden 2000 tienoilla ( tarkkaa vuotta en muista, eikä www.archive.org ole tuota arkistoinut ) Maanmittauslaitos toi ansiokkaasti kansalaisen karttapaikan tarkkoine maastokarttoineen ilmaiseksi verkkoon ja vuonna 2005 julkaistiin ensimmäinen versio loistavasta fetch_map-työkalusta ( http://olammi.iki.fi/sw/fetch_map/ ) joka haki karttapaikalta isompia karttakokonaisuuksia pala kerrallaan ja loi paloista automaattisesti kartan halutussa koossa ja mittakaavassa. Ko sovelluksen käytössä esim. mejässä liikuttiin hiukan harmaalla vyöhykkeellä - karttapaikan lisenssiehdoissa sallittiin karttaruutujen tallettaminen omalle koneelle yksityiseen käyttöön, mutta jos järjestät kerhon nimissä kokeen ja tulostat imuroimastasi kartasta kopiot osanottajille, niin se ei ehkä ihan ole yksityistä käyttöä. 

Fetch_map-työkalu loi hakemilleen karttakokonaisuuksille myös oziexplorer-muotoiset kalibrointitiedostot, joten kartta oli heti Oziexplorerissa käyttövalmis. Oziexplorer ( http://www.oziexplorer.com/ ) on jo aiemmin mainitsemani Windowsissa toimiva monipuolinen karttasovellus, josta ja varsinkin sen karttaformaatista on tullut eräänlainen defakto-standardi harrastajien karttasovelluksissa. Ohjelmasta on saatavissa rajoittunut demoversio, mutta tuo 79 euron hintainen täysversio on hintansa arvoinen.

Oziexplorerissa sitten kartan päälle pääsee piirtämään jäljen - ensiksi merkitään jäljen reittipisteet ja sen jälkeen ko pisteet valitaan lisätään reittiin. Reittiviivan väri ja paksuus asetetaan mieleiseksi, kartan päälle kirjoitetaan tekstikenttänä tarvittava lisäinformaatio (jäljen numero, kaadon ja lähdön sijoittuminen ja mittakaava). Asetaan kartan päälle sopivan tiheä koordinaattiruudukko kompassin käyttöä helpottamaan ja kartta on valmis tulostettavaksi. Samalla ohjelma laskee automaattisesti osuuksien pituudet, kokonaismitan ja kulmien asteluvut sekä tosipohjoiseen että magneettipohjoiseen. Tässä on oikeasti työkalu jota ilman en halua suunnitella yhtään jälkeä.


Ensimmäisessä kuvassa on pieni pala karttaa johon on ladattu maastokatselmuksessa kuljettu jälki gps-laitteelta. Jälki oli yleisesti käytetyssä GPX-formaatissa, mutta jotkut laitevalmistajat käyttävät omia formaattejaan. Formaateista ja niiden välisistä muunnoksista kirjoitan myöhemmin.

Toisessa kuvassa on hahmoteltu jäljen reittipisteiden paikkoja. Kuvan ylalaidan laskuri näyttää hiirikursorin etäisyyttä viimeisestä reittipisteestä, tosi- ja magneettista suuntaa ja kumulatiivista kokonaispituutta annetuille pisteille.


Kolmannessa kuvassa äsken luodut pisteet on määritelty reittieditorissa kuuluvaksi reittiin R1, jolloin editori kertoo reitin osuuksien pituudet, kumulatiivisen reitin pituuden ja suunnat osuuksille sekä tosi- että magneettisina suuntina.


Viimeisessä kuvassa on jälkeen liitetty tarvittavat tekstikentät ilmaisemaan jäljen nimeä, lähtöä ja kaatoa. Lisäksi karttaan on lisätty apuruudukko kompassityöskentelyä helpottamaan. Kartta on tulostusvalmis!

Mikä muuttuu avoimen karttadatan myötä

 

Alkuun ei paljoakaan. Maanmittauslaitos on lupaillut toukokuun alkupuolella avattavaa uutta latausportaalia josta jokainen voi  ladata omat karttansa. Karttojen tallennusmuodot ja kalibrointitiedot ovat vielä hiukkasen avoimia,  mutta jokatapauksessa välistä jää pois hankalahko ja aikaavievä fetch_mapin käyttö. Lisäksi karttaaineiston voi nyt luovuttaa hyvällä omallatunnolla paperi- tai tiedostomuodossa muille harrastajille tai kokeen osanottajille.

En usko että kestää kauaakaan kun harrastajat kirjoittavat uusia sovelluksia, jotka hyödyttävät tätä uutta ilmaista karttadataa. Kunhan tuo latausportaali avataan, niin palaan asiaan.Samalla kirjoittanen älypuhelimissa käyttämistäni karttasovelluksista.

pekkis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti